НАЦІОНАЛЬНИЙ ДЕНДРОЛОГІЧНИЙ ПАРК: ЕКСКУРСІЯ ДО СОФІЇВСЬКОГО ПАРКУ

Національний дендрологічний парк: екскурсія до Софіївського парку

Учні 6-Б,7-Б,7-Г, 8-В та 9-В 1 жовтня 2023 року відвідали Національний дендрологічний парк "Софіївка" в місті Умань.

Екскурсія відбулася з метою розширення знань про рідний край та поглиблення знань з історії України, географії, біології, фізики, української мови, зарубіжної літератури та мистецтва.

Під час екскурсії учні дізнались про цікаві факти створення парку, міфічних героїв давньогрецьких міфів, факти з історії України; на власні очі побачили величезну кількість рослин, які завозили в парк з різних країн світу та висаджували на території парку; про фізичні явища, за допомогою, яких працюють гідротехнічні споруди на території парку та багато іншої цікавої та корисної інформації. Дякуємо керівнику групи Гудимі Л.В. за організацію екскурсії.

Що ж таке Софіївський парк?

Національний дендрологічний парк «Софіївка» на сьогодні є місцем відпочинку. Щорічно його відвідують близько 500 тисяч людей. Площа - 179, 2 га.

«Софіївка» є пам’ятником краєвидного типу світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII - першої половини XIX століть. Тут росте понад 2000 видів дерев і кущів (місцевих і екзотичних), серед них: таксодіум (болотяний кипарис), сосна Веймутова, тюльпанове дерево, платан, гінкґо, смерека та багато інших.

Парк розташований у північній частині міста Умань Черкаської області, обабіч ріки Кам’янки. Парк «Софіївка» заснований у 1796 році власником міста Умані, польським маґнатом Станіславом Щенсним (Феліксом) Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької і подарований їй до дня іменин в травні 1802 року.

Парк займає досить велику територію. І щоб розгледіти усю красу цього парку, звісно не достатньо провести у ньому три години, але ми встигли побачили основні визначні місця. Будинок творчості вчених, Тарпейська скеля, павільйон Флори, Венеціанський міст, Усічена колона, павільйон Фазанчик, Рожевий павільйон, грот страху і сумніву, грот Сцілли, грот Каліпсо, Західний грот – це декілька з тих об’єктів парку, які ми бачили. В парку є багато скульптур (статуї Гермеса, Евріпіда, Венери, Паріса, Орфея, бюсти Платона, Арістотеля, Гомера, Сократа та інші), а також водоспади та джерела. В одному з джерел “Срібні джерельця” усі ми виявили бажання умитися.

Екскурсія дуже сподобалась дітям, кожен учасник отримав задоволення від поїздки.